Подкаст | Големите ВЕИ централи в България са заплашени от фалити

Повечето от големите ВЕИ проекти са осъществени с банково финансиране и ще започнат да фалират. Това ще удари банковата система, а тя, за да компенсира тези загуби, ще „удари“ потребителите. И пак аз и вие ще платим глупостта и алчността на определени хора, които искат да забогатеят именно от тези неща.

Това коментира в подкаста на Economic.bg „Едно наум“ д-р инж. Димитър Белелиев, енергиен експерт с близо 30-годишен опит, председател на съвета на директорите на „Централна енергоремонтна база“ (ЦЕРБ) и собственик на „АмонРа Енерджи“ – сертифициран център за доставка на продукти и предоставяне на решения за соларна енергетика.


По думите му големите слънчеви проекти се балансират трудно. Той е на мнение, че трябва да се развива ВЕИ, но не по начина, по който се прави в момента в България. 

Според Белелиев решението е инвестициите в соларни проекти да се зонират и да бъдат там, където има нужда да се потребява електроенергията от тях.

Аз не мога да разбера, защо в една плодородна Тракийска низина се правят фотоволтаични централи, които са с размерите на градове. Нищо екологично няма тук.“

За него изготвянето на енергийна стратегия за енергоспестяване е огромен фактор, на който трябва да се обърне повече внимание.

Той подкрепя възможно най-бързото отказване от въглищата, като, според него, страната е готова за това в близките 3 до 5 години.

Ние загубихме 10 – 12 години да чакаме някакво чудо. Чудеса не стават“. 

Според експерта трябва да се търсят виновни за „нехайството“ около аварията на ПАВЕЦ „Чаира“.

Наемаме една не малка швейцарска фирма, която да направи анализ и да ни каже „умора на метала“ и да каже, че няма виновни затова. Как да няма виновни? Сега едно съоръжение, което е 20-годишно, вместо да работи още 100 години и да стане на 120 години, ние сме го счупили и един вид му е дошло времето“.

По думите му обаче виновни не се търсят и това е липса на отговорност.

Затова като общество сме в това състояние, защото ние не търсим отговорност на никого за неговите грешки“.

ЦЕРБ е именно една от трите български компании, които са участвали в изграждането и монтажа на ПАВЕЦ „Чаира“. 

Защо български фирми не участват в ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“, какво трябва да включва новата енергийна стратегия на България, ще се вдигнат ли цените на тока за битовите потребители, след като излязат на свободния пазар, и как “АмонРа Енерджи” завладява румънския пазар, чуйте в седмия епизод на подкаста “Едно наум”, воден от Александра Сотирова-Делчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *