Агроволтаици

Усложнената обстановка в световен мащаб, породена от климатичните промени, войната в Украйна, както и последиците от Ковид пандемията, доведе до сериозно нарастване на хранителните нужди на човечеството. Това допълнително ускори необходимостта от преход към по-зелени източници на енергия и от повече сигурност в хранителната система.


По този повод, все повече вниманието се насочва към така наречените агроволтаици – комбинация от земеделски култури и фотоволтаични инсталации върху една и съща площ. Доскоро се смяташе, че тези две дейности не могат да съжителстват заедно, без да си пречат. Сега обаче, редица експериментални ферми сочат, че съчетаването на земеделски култури и солари всъщност може да донесе почти двойно повече ползи при правилните условия.

Проучванията и опитите за установяването на това твърдение все още са в развитие и продължават, но по всичко личи, че потенциалът е огромен. В близко бъдеще агроволтаиците могат да бъдат успешен нов подход към по-устойчиво бъдеще.

Какви са ползите от агроволтаичните системи?

Идеята за разработване на един и същ участък земя за соларни мощности и конвенционално земеделие е тръгва от Германия през 80-те години на миналия век от местни учени. В последвалите десет години са направени много експерименти в различни страни – Япония, САЩ, Нидерландия, Индия, Италия, Франция, Германия, Чили и др., с участието на различни култури и формации от соларни панели.

Резултатите са, че ако панелите са правилно разположени – на определена височина и при определена разредка, не само че не ощетяват, но дори увеличават добивите, особено в сухи и засушени райони. Причината е, че соларите действат като чадър, който не спира изцяло слънчевата светлина да прониква до насажденията, като същевременно образува известна сянка, която е от полза за определени култури в определен климат.

Така например халапеньо и чери домат в агроволтаична ферма в Масачузетс, САЩ, удвояват реколтата си.

Другото преимущество е, че “чадърът” на панелите забавя леко и скоростта на изпарение на водата от почвите, което в сухи региони помага на растенията. Наред с това, заради охлаждащия ефект на растенията, под слънчевите панели има и леко покачване в производството на електроенергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *