Инж. Иван Велчев: Зеленият преход не е нещо лошо, за което ще плащаме, а логичното развитие на енергетиката

В “АмонРа Енерджи”, която е специализирана в логистиката на всички компоненти за фотоволтаични централи, предварително сме заложили идеята до 80% от печалбата да се разпределят като дивидент

  • Инж. Иван Велчев е директор “Бизнес развитие” на “АмонРа Енерджи” АД от създаването на компанията през 2020 г. Отговаря за изграждането на нови бази на Балканския полуостров и в Западна Европа, за доставка на фотоволтаични панели, инвертори и конструкции, произведени от водещите брандове в света. Има 18 години опит в енергетиката. Преди да постъпи в “АмонРа Енерджи”, консултира проект на стойност 15 млн.евро за слънчеви панели и block chain платформа за търговия с енергия. Започва професионалното си развитие като конструктор в “Идеал Стандарт – Видима” и е член на Борда за иновации. Още в началото на кариерата си печели конкурс на Българо-американския инвестиционен фонд за финансиране на проекти в зелената енергетика. 
  • От 2005 до 2013 г. е мениджър проекти в “Солар Енерджи Систем”, където разработва енергийни стратегии и ръководи изграждането на енергийни обекти “до ключ”. От 2014 до 2016 г. е директор “Бизнес развитие” на Biofuel Ltd. Завършил е Техническия университет в Габрово и международни икономически отношения в Икономическия университет във Варна. В момента придобива допълнителна квалификация по възобновяема енергия към магистърската програма по бизнес администрация на Said Business School в Оксфорд, Англия. Той е и един от основателите на Института за нулеви енергийни сгради, който работи заедно с БАН и датска компания  по програми за сезонно съхранение на топлинна енергия. Владее английски, немски и руски език.

– Г-н Велчев, любопитна съм дали компанията е кръстена на египетския върховен бог Амон Ра?

– Да, кръстена е на египетския върховен бог. Ако ви прави впечатление, именно защото е кръстена на него, сме написали слято името, за да не предизвикваме гнева на боговете, и второ, защото трябва да се търси символиката. А тя е следната – да вървим само нагоре.

– Вие представлявате първата фотоволтаична компания, която е решила да се листва на борсата. Бумът в строителството на соларни централи ли ви дава кураж?

– Нашата стратегия не е базирана на този бум, който наблюдавахме миналата година. Компанията е създадена 2020 г., преди някой да подозира, че ще има такъв бум. Очакванията ни за развитието на соларната и ВЕИ енергетиката са за нещо, което е логично за бъдещето на света като цяло. Кризата с войната на Русия в Украйна даде неочакван бустер, но логиката на Европа и света е трансформация към зелени енергии и възобновяеми източници. Когато хората чуят за зелен преход, изпадат в потрес, че това е нещо лошо, за което трябва да плащаме. Всъщност това е логичното развитие на енергетиката. От изкопаеми горива, които са ограничен  ресурс, трябва да преминем към такива, които не са изчерпаеми. Ние в момента плащаме много по-скъпа енергия от въглища, отколкото от ВЕИ, но не го осъзнаваме.

– Прочетох, че само за няколко години компанията е извоювала стабилно място на пазара – 24 часа сте на разположение, доставяте, складирате?

– “АмонРа Енерджи” е специализирана в логистиката на всички компоненти, необходими за изграждането на една фотоволтаична централа. Такива обекти са по-сложни като цяло. И затова самата доставка играе много важна роля. Фокусирани сме в логистиката на малки и средни проекти. Погледът ни не е само в България, а се развиваме и на Балканите. Ние сме логичният партньор на малки и средни инсталатори в целия регион.

– Емисията ви на борсата стартира през ноември 2022 г., постигате ли целите си?

– Записването ни беше успешно. Постигнахме това, от което имаме нужда, и сме много доволни. Емисията ни беше надхвърлена с 40% над минимума, който си бяхме поставили. Може би като нетна сума (над 3 млн. лв.) това е една от най-големите, събрани на този сегмент за малък и среден бизнес.

– Обявихте, че предвиждате 80% от печалбата да бъдат разпределени за дивидент. Не ви ли е рано за това?

– Това е заложено в политиката ни още при създаването на фирмата. Ако ние трупаме  цялата си печалба вътре в себе си, това ще разочарова нашите инвеститори. Ние предварително сме заложили идеята да разпределяме до 80% от печалбата като дивидент. Така инвеститорът всяка година ще получава част от парите за своята инвестиция. Това е въпрос на политика.

На редовното Общо събрание на акционерите на 30 юни 2023 беше взето решение “АмонРа Енерджи“ АД да разпредели 80% от печалбата си за 2022 г. като дивидент. Голяма част от хората, които са наши акционери, ни познават като компания и като личности, или са наши клиенти и ни имат доверие. Разпределяйки дивидент, ние ги правим реални участници в нашите успехи. За мен винаги е било странно как фирми без печалба и без да разпределят дивидент, растат в цената. Това не е нормално според мен.

– Вярно ли е, че ще инвестирате парите в складови бази за развитие на фирмата?

– Да. На път сме да финализираме придобиването на първата такава. Надявам се, че до 6-7 месеца ще бъдем готови да изградим първата си складова база в Източна България. След това ще се прехвърлим към други съседни балкански държави.

– У нас програмите за фотоволтаици за бизнеса и за домакинствата ниша ли са за вашата компания?

– За нас това е възможност за развитие. За съжаление, тези програми не се ползват с достатъчна популярност, защото не са направени добре от правителството.

Например по тази за бизнеса на практика няма да бъдат усвоени 100% от предвидените пари. Обикновено има презаписване от проекти, а в тази програма няма да се наберат и 60% желаещи, което е жалко.

Тук бих искал да кажа нещо, което е много важно и за което говоря от доста време. В Европа и в света почти няма държава, която да не е въвела за битови потребители и за част от бизнеса така наречената net metering system. Например имате къща, слагате си фотоволтаична централа, тя започва да произвежда, а това, което е извън потреблението, го вкарва в мрежата. Така на практика плащате разликата между това, което сте изразходили, и това, което сте върнали. По този начин не губите възможност да произвеждате. В момента е направено така, че продаваш на много ниска цена, а купуваш на много висока. Това не е изгодно, а в европейските програми не е предвидена въобще възможността да продаваш, което не е добре.

В Сърбия, Гърция, Румъния има такава система net metering, докато в България – не. А именно чрез нея държавата би могла да подпомага битовите потребители.

Когато говорим за фотоволтаични централи, си представяме някакви огромни соларни полета. Това е грешка, това вече не е зелена енергия. Зелена е, когато е сложена на покрива на къщата, на сграда, до сградата. Когато обаче е разположена на една плодородна земя, това е на границата на зеленото. Защо да унищожаваме плодородна земя, за да създаваме зелена енергия? Затова ние сме се фокусирали върху проекти, които са с частична и пълна собствена консумация. Това е истинската зелена енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *