АмонРа Енерджи и времето на соларните централи

Евтиният ток е в миналото. Големите енергийни консуматори едва ли ще може да разчитат на субсидии завинаги, за да продължават да произвеждат своята продукция. Тогава? Фотоволтаичните системи вече са една добра възможност и доста предприемачи с малък или среден бизнес, както и големи компании инвестират в соларни централи. Специалистите в този сектор твърдят, че фотоволтаичните генератори за ток са решение за трайно намаляване на разходите за електричество, като има и редица други ползи.

Търсим експертното мнение на д-р инж. Димитър Белелиев – професионалист с близо 30-годишен опит като ръководител и инвеститор в енергетиката. Той е председател на Съвета на директорите на най-голямото българско предприятие за поддръжка на големи мощности в енергетиката – „Централна енергоремонтна база“ ЕАД, и основател на „АмонРа Енерджи“ – един от утвърдените центрове за продукти и решения в соларната енергетика:

Инвестициите в централи, които работят със слънчева енергия, постоянно нарастват през последните 10 години. Високите цени на електроенергията ускориха този процес. Освен намаляване на сметките за ток и енергийна независимост, фотоволтаичните системи водят до подобряване качеството на електроенергията и до приходи. При сегашните цени на електроенергията инвестицията във фотоволтаик се изплаща средно за 4 години за домакинствата, а за бизнеса – за 2 години. Иначе като нормален срок за възвръщаемост на една инвестиция се приема 8-9-годишен период. При добро проектиране и достатъчно покривно пространство един фотоволтаик може на 100% да покрие потреблението на ток. Подобна инвестиция дава и сигурност. В Западна Европа към соларната система почти задължително се слага батериен блок. Когато има излишък на енергия, той акумулира, когато има потребление – отдава.

Търсенето

на соларно оборудване раздвижи пазара и вече надвишава в пъти предлагането. Това важи и за трите основни сегмента: Residential (фотоволтаичните системи върху покривите на жилищни кооперации), Commercial (за предприятия, магазини, търговски помещения) и Utilities (мегаватови централи и паркове с цел производство на енергия). Производството и доставките не могат да отговорят със същия темп на нарасналото търсене, те се бавят, което може да доведе до загуба на средства и дори до прекратяване на проекти. Ние обаче направихме соларната си бизнес стратегия така, че да не изпитваме проблем с доставките. Онези, които имат необходимост соларната им система да бъде изградена качествено и в срок, търсят нас, за да им помогнем в тази нелека задача.

Реализацията

на един фотоволтаичен проект трябва добре да се обмисли, тъй като е свързана с инвестиционни разходи и с последваща експлоатация. Първо, внимателно трябва да се подбере доставчик на оборудването, като се прецени какво качество предлага той. Следваща стъпка е да се избере проектант. Често допускана грешка е този етап да се пропуска, а правилната работа на една фотоволтаична система зависи много от проектирането й. И след като имате готов проект, може да пристъпите към търсене на изпълнител с препоръки и опит. Най-добре е да се отиде на място, да се потърси обратна връзка от клиенти на фирмата. Цената не бива да е нито прекалено висока, нито прекалено ниска – и в двата случая има нещо съмнително. Задължително е да имате договор за гаранционно и следгаранционно обслужване. Стандартите при соларните панели и инвертори са минимум 10 години.

В нашите складови бази

в София, Солун и Букурещ има над 300 вида компоненти. Те покриват целия спектър от елементи, необходими за изграждането на централа, която работи със слънчева енергия. При фотоволтаичните панели също поддържаме разнообразие, като основно залагаме на: JA Solar – по обем те са в топ 5 на световните производители; Canadian Solar – огромна компания, листната на фондовата борса в Северна Америка, един от технологичните лидери във фотоволтаиката в цял свят; ZnShine – предлага иновативни графенови покрития за места със сериозно запрашаване. Тези марки са в първия стълб на световната соларна енергетика и според класация на Bloomberg New Energy Finance са 100% „банкируеми“. Инверторите, които „АмонРа Енерджи“ предлага, са на  SunGrow (най-големият производител в света, с гарантирано качество, особено за големи централи), SAJ (номер едно за къщи и при помпените инвертори за напояване), Growatt. При покривните системи най-силен интерес отчитаме към холандската марка Esdec – най-големият доставчик на покривни конструкции в света, както и към испански производители.

Предлагаме и горивни клетки, батерии, структури и компоненти за сглобяване, свързване и монтаж. Не само поддържаме на склад оборудване от тези световни марки, но осигуряваме сервизната им поддръжка 24 часа в денонощието и обучението на монтажниците за работа с тях.

Опитът в България

сочи, че се инвестира в централи с голям капацитет, които са в полето. Това според нас е грешка. Първо, защото при ВЕИ балансирането е изключително трудно. Едно е да инсталираш 300 мегавата по покривите в София, а друго – из цялата страна, за да се потребяват в София. Това носи много загуби и излишно балансиране. Второ, при централите в полето се унищожава обработваема земя. В Австрия, Холандия, Германия соларните системи са само върху покривите. В Гърция, Испания, Италия слънцето е с 30-40% по-силно от това в България, но дори и там повечето соларни инсталации са на покривите. Вложенията в такива соларни централи са изгодни и за малкия бизнес, и за домакинствата. От голяма централа печелят по-скоро определени инвеститори. Държавата трябва да подпомага инвестициите в малки и средни покривни централи за крайни клиенти и бизнеса – в градове, промишлени зони, върху покривите на предприятията. Така ползите ще са за всички, които консумират енергия от възобновяем източник.

Фирмен профил

„АмонРа Енерджи“ е създадена през 2020 г. и вече е най-голямата компания на Балканите за доставка на соларно оборудване. Освен в България, присъства в Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Албания. Този широк размах на действие позволява да предлагат най-доброто световно оборудване на най-добри цени. Фирмата е логично разширение на дейността на „Централна енергоремонтна база“ ЕАД – предприятие със 75-годишен опит в енергетиката. Имат и дъщерна компания, която специализира в инсталациите. Фокусът е върху малки и средни проекти до 5 мегавата – за къщи, промишлени сгради, търговски центрове, предприятия.

Предимствата за бизнеса и индустрията

  • Еднократна инвестиция със 100% възвръщаемост;
  • Най-ниска себестойност на тока;
  • Намаляване на разходите електроенергия на предприятието;
  • Ефективно използване на покриви и прилежащи площи;
  • Безплатна суровина за производство на ток – слънчева енергия;
  • Независимост от покачване цената на тока.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *